Hvordan og hvorfor ta gode portrettbilder?

Magnus. K. Jonas
Sist oppdatert
December 8, 2023

Introduksjon

I dagens digitale verden er portrettbilder mer enn bare et fotografi; de er et kraftfullt verktøy for bedrifter og markedsføringsansvarlige. God kvalitet på portrettbilder kan skille en bedrift fra konkurrentene, ettersom bilder gir et ansikt til merkevaren og styrker forbindelsen med kundene. Nettsider uten ansattbilder kan ofte oppfattes som mindre personlige, noe som kan ha en negativ innvirkning på kundens oppfatning. I dette blogginnlegget vil vi utforske nøkkelaspektene ved å ta gode portrettbilder og hvordan de kan forbedre bedriftens image.

Fotografert innendørs hos SmartDok, med to baklys plassert til høyre og venstre, samt et hovedlys plassert bak fotografen til venstre. Bildet er tatt med et 70 mm objektiv, og innstillingene på kameraet var ISO 1250, blenderåpning f/4.5, og lukkertid på 1/200 sekund.

Hvorfor er gode portrettbilder viktig for bedrifter?

Gode portrettbilder gir en umiddelbar og visuell representasjon av bedriftens identitet. De bidrar til å bygge tillit og autentisitet, som er avgjørende i en digital æra hvor personlig tilknytning blir stadig viktigere. Bilder av de ansatte formidler åpenhet og transparens, og kan gjøre bedriften mer tilgjengelig for potensielle kunder.

Fotografert innendørs i Kunnskapsparken, hvor sollyset strømmer direkte inn gjennom glassbroen. Her fungerer solen som baklys, mens reflektoren tjener som hovedlys. Bildet er tatt med et 70 mm objektiv, og kamerainnstillinger på ISO 100, blenderåpning f/2.8 og en lukkertid på 1/160 sekund.

Lys og mørketidens utfordringer

Lyskvaliteten er avgjørende for gode portrettbilder. Selv om naturlig lys ofte er å foretrekke, spesielt i overskyet vær for en jevn og myk belysning, er det ikke alltid en praktisk løsning - spesielt i mørketiden. I Norge, spesielt i nordlige områder som Alta, kan mørketiden by på utfordringer med å finne tilstrekkelig naturlig lys for fotografering. Planlegging er nøkkelen, og det kan være nødvendig å bruke kunstig belysning.

Fotografert under overskyede forhold med et 70 mm objektiv, og kamerainnstillinger på ISO 100, blenderåpning f/3.5 og lukkertid på 1/640 sekund.

Når det gjelder kunstig belysning, er det viktig å unngå gamle lysarmaturer som ofte gir dårlig lyskvalitet. I stedet bør man vurdere moderne lysløsninger i butikker eller utstillinger, hvor lysarmaturene er nye og lysstyrken er tilstrekkelig. Dette kan gi et klart og jevnt lys som er flatterende for portrettene. I kontorlokaler er lys ofte for svakt, noe som kan gi utilfredsstillende resultater. Hvis fotografering ute er nødvendig i mørketiden, kan det være lurt å investere i en god, frittstående blits med paraply for å sikre optimal belysning.

Fotografert innendørs ved Alta omsorgssenter, med naturlig lys som strømmer gjennom et takvindu som lyskilde. Bildet ble tatt med et 70 mm objektiv, og kamerainnstillingene var ISO 640, blenderåpning f/5.6, og en lukkertid på 1/250 sekund.

Velge riktig bakgrunn

Bakgrunnen i et portrettbilde bør reflektere bedriftens bransje og verdier. For eksempel, et entreprenørfirma kan ha byggeplassen som bakgrunn, mens et energiselskap som fokuserer på miljø og bærekraft kan velge en naturlig setting. Dette bidrar til å formidle bedriftens identitet og verdier på en subtil, men kraftfull måte.

Bildet ble tatt ved å benytte belysningen tilgjengelig hos Bunnpris Bossekop. Det er fotografert med et 70 mm objektiv, ved bruk av ISO 800, en blenderåpning på f/3.2, og en lukkertid på 1/320 sekund.

Smil eller alvorlig?

Bilder bør reflektere bedriftens tone og tilnærming. Mens et begravelsesbyrå kanskje vil ha en mer seriøs tone, kan andre bedrifter ha fordeler av å vise smilende og glade ansatte. Det er viktig at de avbildede får mulighet til å velge bildene de foretrekker, da dette sikrer at de føler seg komfortable med hvordan de blir representert.

Bildet ble tatt i skyggen under forhold med direkte sollys, ved hjelp av et 60 mm objektiv. Kamerainnstillingene var ISO 125, blenderåpning f/2.8, og lukkertid på 1/1600 sekund. Vi anbefaler å unngå fotografering i direkte sollys for å forhindre at personer myser.

Konklusjon

Å ta gode portrettbilder er en investering i bedriftens visuelle identitet og merkevarebygging. Det krever nøye planlegging, forståelse av lyssetting, valg av bakgrunn, samt en følsom tilnærming til følelser og redigering. Med disse tipsene kan bedrifter og markedsføringsansvarlige skape bilder som ser profesjonelle ut.

Fotografert under overskyede forhold med et 70 mm objektiv, og kamerainnstillinger på ISO 1600, blenderåpning f/5.6 og lukkertid på 1/800 sekund.

artikler innen

5 nyttige verktøy for digital markedsføring
Guider
Digital markedsføring
Webanalyse
SEO

5 nyttige verktøy for digital markedsføring

Vi utforsker fem nyttige verktøy for digital markedsføring: Meta Business Suite, ChatGPT, Google Analytics, Google Search Console, og Canva
LES MER
Hvordan tolke nettsidestatistikk?
Webanalyse
Guider

Hvordan tolke nettsidestatistikk?

Lær hvordan du tolker nettsidestatistikk, inkludert aktive brukere, økter, sidevisninger, konverteringer, engasjementsgrad, øktvarighet og kilder.
LES MER
Hvordan vi markedsfører Altaskifer og Spika
Kundehistorier
Fotografi
Videoproduksjon

Hvordan vi markedsfører Altaskifer og Spika

Vårt prosjekt med Altaskifer involverte å dokumentere deres nye skifermonteringssystem, Spika, gjennom detaljerte bilder og timelapse-videoer.
LES MER
Slik oppretter du en videoannonse på Meta(Facebook)
Digital markedsføring
Guider
Videoproduksjon

Slik oppretter du en videoannonse på Meta(Facebook)

Vi beskriver hvordan du kan opprette en videoannonse i annonseadministrasjonen til Meta(Facebook). Kjapt om plasseringer, format og underteksting.
LES MER
Hvordan og hvorfor ta gode portrettbilder?
Fotografi
Guider

Hvordan og hvorfor ta gode portrettbilder?

Portrettbilder spiller en nøkkelrolle i bedrifters merkevarebygging. Les vår guide til det perfekte portrettet!
LES MER
Hva er Open Graph og hvordan velge det perfekte bildet
Guider

Hva er Open Graph og hvordan velge det perfekte bildet

Velg et høykvalitets, relevant Open Graph-bilde som fanger oppmerksomheten og reflekterer din merkevare, uten for mye tekst eller clickbait.
LES MER
Alle artikler

Få kontroll over markedsføringen

Digital markedsføring tilpasset dine behov

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.